
Doar cu echipament de protecție poate fi atins ardeiul iute creat de cercetătorii români, care depășeşte cu mult soiul Carolina Reaper.
Specialiștii în horticultură din Buzău au reușit să creeze un ardei atât de iute, încât depășește cu mult celebra varietate americană Carolina Reaper. Procesul de obținere a durat peste 23 de ani, în care au fost încrucișate mai multe soiuri autohtone cu unele aduse din străinătate. Ardeiul rezultat în Buzău este atât de iute încât nu poate fi atins fără protecție.

Ardeiul iute din Buzău pare normal la exterior. Cu toate acestea, când este tăiat, emană un gaz atât de puternic încât provoacă lăcrimare și strănut. Atunci când pulpa sau semințele sunt atinse cu mâna neprotejată, provoacă usturimi puternice.
„Este vorba despre un ardei extrem de iute, cu o concentrație de capsaicină de peste 2,4 milioane de unități pe scara Scoville. Acesta a fost prezentat la Congresul mondial de horticultură din 2014, desfășurat în Brisbane, Australia. Până în prezent, nu a fost depășit de nicio altă creație înregistrată în cercetare”, a declarat Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău.
Iuțimea ardeiului obținut de cercetătorii buzoieni, confirmată în laboratoare din țară și străinătate, este de 2,4 milioane de unități Scoville, pe scara care măsoară acest aspect. Acest ardei este mult mai iute decât un ardei obișnuit, care are o concentrație de capsaicină de cel mult o mie de unități Scoville.
Ardeiul din Buzău îl depășește pe detinatorul recordului, Carolina Reaper, cu 200 de unități, acesta având doar 2,2 milioane de unități. Capsaicina, substanța responsabilă de iuțimea unui ardei, este transmisă de un grup de gene, conform cercetătorilor din Buzău.
Cercetătorul Costel Vânătoru susține că cu cât ardeiul este mai iute, cu atât este mai bogat în substanțe benefice pentru organism. Usturimea este determinată de o concentrație ridicată de capsaicină, care a fost studiată pentru utilizările sale pe scară largă, inclusiv reducerea durerii, beneficii cardiovasculare și capacitatea de a preveni apariția cancerului.
Ardeiul iute din Buzău este cunoscut momentan sub numele de cod L 13A. Are aspectul unui ardei normal, dar când este tăiat, emană un gaz atât de puternic încât provoacă lăcrimare și strănut. Atunci când este atins fără protecție, provoacă usturimi puternice.
Manipularea acestui ardei fără echipament de protecție nu este posibilă. Gazul eliberat la tăiere ar provoca strănut în masă, lăcrimare excesivă sau chiar arsuri. Un astfel de ardei este utilizat în industria farmaceutică și în producția de spray-uri cu gaze lacrimogene.
„Conținutul atât de mare de capsaicină este atât de agresiv încât îl putem simți chiar și prin piele și în ochi, iar acesta se eliberează efectiv în aer. De aceea, este necesar echipament de protecție pentru a ne proteja pielea și ochii de iritația cauzată de această concentrație extrem de ridicată de capsaicină”, a explicat Bianca Mușat, cercetător științific la Banca de Resurse Genetice Vegetale din Buzău.
Ardeiul L 13A este un soi la care cercetătorii din Buzău au lucrat începând cu sfârșitul anilor ’90, mai întâi la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură, iar de câțiva ani în cadrul Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău. Acesta este în proces de omologare, care ar putea dura doi ani.
Ardeiul iute face parte din familia Capsicum și se găsește într-o varietate de culori, forme și dimensiuni. Poate fi ascuțit sau rotund, lung de un centimetru sau de peste zece centimetri, de culoare galbenă, verde, portocalie, roșie sau brună, mai sau mai puțin usturat.
Cel mai spectaculos ardei are forma unei flori și este de o mie de ori mai iute decât ardeiul iute consumat. La Banca de Resurse Genetice Vegetale din Buzău sunt conservate și studiate peste o mie de genotipuri de ardei iute.
Comentarii recente