
. Broccolini, o legumă importată, se cultivă în Buzău și este prezentă în mod obișnuit în preparatele de lux.
De câțiva ani, Daniel Toma din Buzău se ocupă cu succes de cultivarea broccolini, o legumă înrudită cu mai cunoscutul broccoli, dar mult mai gustoasă și apreciată de copii. Fermierul vinde această legumă, cunoscută și sub numele de baby broccoli, cu 35 de lei pe kilogram, iar principalii săi clienți se află în București.

Cultivarea broccolini are loc în localitatea Amara din Buzău, în comuna Balta Albă, pe un teren moștenit de la bunicii lui Daniel Toma. Broccolini este alcătuit dintr-o tulpină verde acoperită cu florete, asemănătoare cu cele ale broccoli-ului.
„Planta trebuie culeasă la momentul optim din cauza temperaturilor ridicate, altfel riscăm să găsim planta deja înflorită, ceea ce o face compromisă. În aceste condiții, nu mai putem valorifica planta. De asemenea, copiii o preferă datorită gustului dulce și o consumă împreună cu tija”, explică Daniel Toma, producătorul de broccolini.
Tija broccolini-ului este mai subțire și are coroane mai fragile decât floretele dense și mari pe care le întâlnim la broccoli-ul mai cunoscut. Din acest motiv, recoltarea se face cu mare atenție, potrivit unuiul dintre culegătorii de broccolini de la ferma din Amara.
„Trebuie să așezăm tulpina lângă tulpină și să o așezăm cât mai dreptă și bine, astfel încât să își păstreze forma naturală și să nu se strâmbă. De asemenea, trebuie să ajungă la apă pentru a-și păstra prospețimea”, explică Paul, angajat al fermei care produce broccolini.
Daniel Toma a început afacerea în agricultură cu cultivarea de sparanghel, iar ideea de a planta broccolini i-a venit acum peste patru ani. În primul an, a cultivat o suprafață experimentală de o mie de metri pătrați, iar anul acesta a dublat suprafața.
„A fost unul dintre primii care au cultivat sparanghel în România și cred că suntem singurii care cultivăm broccolini. O cultivăm de aproximativ patru sau cinci ani și încercăm să promovăm această legumă pe piața din România”, declară producătorul buzoian de broccolini.
Leguma cultivată de Daniel Toma are o aromă ușoară, un gust dulceag, distinct și o textură asemănătoare cu cea a sparanghelului. Plantația de broccolini a lui Daniel Toma este unică în România în acest moment, potrivit producătorului. Broccolini-urile sunt livrate doar pe baza de comenzi, la prețul de 35 de lei pe kilogram, iar pentru a rezista transportului, legumele sunt puse în recipiente cu apă. Principalii clienți sunt din București.
„Broccolini-urile se pot păstra proaspete timp de patru sau cinci zile, dacă sunt introduse în apă cu tulpina și puse în frigider. Este o plantă foarte dulce, suculentă și crocantă, care poate fi consumată și în stare crudă”, adaugă fermierul Daniel Toma.
Există mici diferențe între broccolini și broccoli, dar acestea sunt clare pentru cei cu gusturi fine. Broccolini-urile sunt mai gustoase și arată mai bine în farfurie. Ele sunt prezente în meniul unor restaurante de lux și în vitrinele frigorifice ale unor magazine din Capitală. Broccolini-urile trebuie păstrate la temperaturi scăzute.
„Livrăm broccolini-urile către supermarketurile online în caserole de 450 de grame, iar către băcănii și restaurante, le livrăm în lădițe, în funcție de câte kilograme dorește fiecare client. Livrarea se face rapid, cu mașina noastră frigorifică, pentru a evita deteriorarea produsului în căldura de afară”, precizează Daniel Toma.
Broccolini-urile pot fi consumate ca garnitură la fripturi, fiind ținute timp de trei minute în apă clocotită și apoi trecute prin ulei de măsline sau unt. Această legumă este și un medicament natural, oferind sută la sută din necesarul zilnic de vitamina C și calciu, precum și vitaminele A și E, potasiu și fier. Totuși, acestea au doar 35 de calorii pe porție.
Comentarii recente