
Hâncu propune o dietă care combină alimentele tradiționale românești cu un stil de viață sănătos, eliminând cârnații din rețeta tradițională de fasole.
Este irealistic să ne așteptăm ca dietele mediteraneene/nordice, cele mai sănătoase din lume, să fie adoptate pe scară largă în România. Prin urmare, cercetătorii români se concentrează pe dieta carpato-danubiană, care combină produsele tradiționale românești cu principiile unei alimentații sănătoase. Universitatea Babeș-Bolyai va studia această dietă, numită „CARPO pentru un comportament alimentar sănătos”, bazată pe modelele dietetice mediteranean și nordic, adaptate la produsele disponibile local. Se vor analiza produsele românești care pot înlocui cele mediteraneene/nordice, cum ar fi păstrăvul în loc de somon și uleiul de floarea soarelui în loc de ulei de măsline. Studiile clinice controlate vor începe în toamna anului 2024, iar concluziile bazate pe dovezi științifice vor fi prezentate la începutul anului 2025. Nutriționistul Nicolae Hâncu explică că dieta mediteraneană este una dintre cele mai apreciate în lume și a fost inclusă în patrimoniul UNESCO pentru beneficiile sale pentru sănătate. Este important ca alimentația să fie predominant vegetală și să folosim produse de calitate, proaspete și nerafinate. Deși bucătăria tradițională românească este apreciată pentru gustul său, este necesar să analizăm cât de sănătoase sunt preparatele tradiționale, precum cele din porc și miel, care ar trebui consumate cu moderație într-o dietă sănătoasă.

Comentarii recente