
Care sunt legumele românești cele mai toxice, crescute în serele din sudul țării și tratate cu pesticide?
Potrivit unei analize efectuate de Autoritatea Națională Fitosanitară, peste 40% din legumele românești conțin urme de substanțe periculoase, cele mai periculoase fiind mărarul, salata și roșiile. Mai mult de 1.300 de probe de legume din România au fost testate, iar experții au descoperit pesticide în peste 40% dintre acestea, conform Digi24. Numărul de probe contaminate s-a dublat în 2023 față de anul anterior, indicând o creștere a utilizării pesticidelor. Cele mai periculoase legume sunt mărarul, salata și roșiile, în care s-au găsit substanțe periculoase în proporție de 67%, respectiv 64%. Reziduurile provin în principal de la tratamentele cu fungicide, insecticide și regulatori de creștere. Riscurile pentru sănătate asociate cu expunerea la aceste pesticide pe termen lung includ apariția cancerului și boli neurologice degenerative. Medicul toxicolog Radu Țincu recomandă spălarea temeinică a fructelor și legumelor înainte de consum pentru a limita expunerea la pesticide. Organizația Mondială a Sănătății avertizează asupra pericolelor asociate cu utilizarea pesticidelor și subliniază importanța utilizării acestora în mod responsabil și eliminării corespunzătoare a reziduurilor.

Comentarii recente