Anul acesta sunt disponibili peste șapte milioane de cozonaci pe piață de sărbători. Care este diferența de preț față de anul trecut?
În perioada Sărbătorilor de Iarnă, patiserii români vor lansa pe piață peste șapte milioane de cozonaci, dar prețurile vor fi cu cel puțin 12% mai mari față de anul trecut, din cauza creșterii taxelor, a scumpirii energiei și a combustibililor. Potrivit președintelui ROMPAN, Aurel Popescu, creșterile de prețuri nu sunt justificate doar de majorarea TVA, ci și de costurile suplimentare cu energia și combustibilii. Acesta a atras atenția că unii comercianți profită de situație și majorează nejustificat prețurile. Scumpirile excesive pot afecta vânzările și, conform lui Popescu, se observă deja o scădere de aproximativ 10% în cazul pâinii. În ceea ce privește exporturile, aproximativ 10% din producția de cozonaci ajunge pe piețele externe, iar produsele de patiserie congelate cunosc succes, inclusiv în Franța. ROMPAN urmărește să dezvolte exportul de produse congelate, cu sprijinul fondurilor europene. Românii preferă în continuare cozonacii tradiționali, dar producătorii oferă și variante moderne, cum ar fi cozonacii cu cremă de fistic. ROMPAN reunește în prezent 140 de societăți, ce acoperă o parte semnificativă din producția de pâine, făină, paste făinoase și biscuiți din România.



Comentarii recente