
Majorarea TVA la 21% duce la creșterea prețurilor materiilor prime pentru industriile care produc alimente.
Majorarea TVA la 21% va avea un impact negativ asupra sectorului agricol, crescând prețurile materiilor prime pentru industria alimentară, conform avertismentului transmis de Camera Consultanților Fiscali către Ministerul Finanțelor.

Conform Legii 141/2025, cota redusă de TVA nu va mai fi aplicată pentru livrarea de plante, semințe și ingrediente folosite în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele sau hrana albinelor. Anumite cereale, semințe, fructe oleaginoase, grăsimi și uleiuri animale sau vegetale, sare etc. vor fi supuse cotei standard de 21%.
Camera Consultanților Fiscali a subliniat că eliminarea cotei reduse de TVA pentru hrana albinelor nu este justificată din cauza impactului bugetar mic și necesității de a sprijini acest sector afectat de scăderea populației de albine.
Propunând reintroducerea produselor excluse în categoria alimentelor, Camera Consultanților Fiscali a subliniat efectele negative ale excluderii acestora din cota redusă de TVA și dificultățile de încadrare a acestora în categoriile de taxare redusă sau standard.
De asemenea, CCF a subliniat necesitatea clarificării normelor referitoare la avansul de 20% pentru livrarea de locuințe în perioada 3 – 31 iulie 2025, sugerând că procentul ar trebui să fie un minim și nu un maxim fix.
Comentarii recente