
Fenomenele care determină creșteri rapide ale prețurilor alimentelor la nivel mondial
Conform unui studiu citat de Financial Times, evenimentele climatice neobișnuite determină creșteri pe termen scurt ale prețurilor alimentelor de bază la nivel global. Schimbările climatice au dus la extremele meteorologice care au cauzat creșteri bruște ale prețurilor, conform unui studiu realizat de Barcelona Supercomputing Center. Aceste evenimente meteorologice fără precedent au provocat creșteri semnificative în prețul unor alimente precum uleiul de măsline, ceapa, varza, orezul și legumele în diverse țări. Cercetătorii avertizează că aceste creșteri de prețuri sunt probabil să devină mai frecvente pe măsură ce schimbările climatice se intensifică. Speculațiile de pe piață și politica inadecvată au accentuat impactul creșterilor prețurilor alimentelor legate de schimbările climatice. Aceste creșteri de prețuri afectează și ratele generale ale inflației, punând presiune asupra eforturilor de control al inflației. De asemenea, creșterile prețurilor alimentelor duc la o scădere a consumului de alimente nutritive, ceea ce afectează în special gospodăriile mai sărace.

Comentarii recente