
. Doi antreprenori români au salvat fabrica de zahăr din Luduș, reluând astfel producția.
Grupul francez Tereos a preluat fabrica de zahăr din Luduș în primăvara acestui an și se estimează că producția va fi reluată până la sfârșitul lunii septembrie. Transporturile inițiale de sfeclă de zahăr de la cultivatori au început deja să fie primite de fabrică.

Potrivit liderului sindical Daniel Preda, sosirea sfeclii la fabrică a început și se preconizează că tăierea acesteia va începe în curând, marcând debutul procesului tehnologic de extracție. Producția va începe în aceste zile, iar contracte au fost semnate cu transportatorii. Se estimează că în acest an se va primi o cantitate recoltată de pe aproximativ 3400 de hectare. Sfecla de zahăr este de calitate superioară, având un conținut ridicat de zahăr. În prezent, fabrica are aproximativ 160 de angajați, dintre care 120 sunt permanenți, iar restul sunt sezonieri.
Daniel Preda a menționat că sfecla contractată de fabrica din Luduș provine din mai multe județe, printre care Cluj, Mureș, Sibiu, Alba, Brașov și Bistrița-Năsăud.
El a adăugat că, din perspectiva angajaților, cantitatea de sfeclă este mică, mai ales că ultima campanie a avut loc în 2021, când Tereos a anunțat că se retrage și că fabrica va fi închisă sau demolată în lipsa unui cumpărător. Mulți cultivatori mari de sfeclă s-au orientat către alte culturi, dar o parte dintre ei s-au întors în acest an. Speranța este ca anul viitor să fie mai mulți cultivatori și să se cultive o cantitate mai mare de sfeclă.
Fabrica de Zahăr din Luduș a fost salvată de doi antreprenori români care fac parte din grupul francez Tereos. Ministrul Ştefan-Radu Oprea a declarat că fabrica va produce din nou zahăr din sfeclă de zahăr începând cu luna octombrie, datorită efortului investitorului român și a fermierilor din zonă. Aceste declarații au fost făcute într-o conferință de presă susținută la sediul companiei Materom din Târgu Mureș la începutul lunii august.
Comentarii recente