
Cele mai ieftine alimente din orașele din România
Plecând de la datele furnizate de Institutul Național de Statistică, HotNews a realizat o hartă a orașelor în care alimentele sunt cele mai ieftine în principalele localități din țară.

Folosind un coș format din aproximativ 25 de produse de bază, cum ar fi lapte, pâine, cartofi, ouă, morcovi, varză etc., sursa citată a calculat un index de preț bazat pe datele INS privind prețurile la nivel local. Acest index este valabil pentru vara acestui an.
Valoarea cea mai mică a indexului indică orașul cu cele mai ieftine alimente, în timp ce orașele cu cel mai ridicat cost mediu al alimentelor se află la celălalt capăt al tabelului.
Conform sursei citate, cele mai scumpe orașe sunt București, Timișoara, Cluj, Sfântu Gheorghe și Oțelu Roșu, în timp ce cele mai ieftine sunt Turnu-Măgurele, Roman, Piatra Neamț și Carei.
Fasolea are cel mai mare preț în Miercurea Ciuc și Cluj Napoca, în timp ce cea mai ieftină se găsește în piețele din Găești și Moreni (diferența fiind de aproximativ 4 lei/kg).
Cartofii sunt cei mai scumpi în Arad și Miercurea Ciuc, iar cei mai ieftini se găsesc în Focșani.
Laptele are cel mai mare preț în Bragadiru sau Giurgiu, în timp ce cel mai ieftin se găsește în Carei și Urziceni.
Mierea de albine are cel mai mare preț în Giurgiu și cel mai mic în Roman. Telemeaua de oaie cea mai ieftină nu se găsește în Sibiu, ci în Beclean și Turnu Măgurele, în timp ce cea mai scumpă este în Slatina și Caransebeș.
Alimentele luate în calcul includ fasole boabe uscată, cartofi, varză albă, țelină rădăcină, roșii, pâine, castraveți de câmp, carne de porc, morcovi, ulei, ceapă uscată, fasole pastai, dovlecei, ardei gras, vinete, pastârnac, usturoi uscat, pepeni galbeni, pepeni verzi, fructe (caise), nuci, lapte proaspăt de vacă, ouă, miere de albine și brânză din lapte de oaie.
Comentarii recente