
Care sunt obiceiurile alimentare de Crăciun ale europenilor și cât cheltuiesc: românii plătesc de patru ori mai puțin decât francezii.
eToro a analizat prețurile preparatelor tradiționale de Crăciun din supermarketurile locale din 12 state europene și a constatat că familiile din Franța vor plăti cel mai mult, în timp ce românii vor plăti cel mai puțin.
În România, o masă tipică de Crăciun, cu sarmale, mămăligă și garnituri tradiționale, costă mai puțin de 18 euro pentru o familie de patru persoane. În schimb, o masă tipică franțuzească, cu curcan umplut, ficat, castane și ouă, va costa 81,70 euro pentru aceeași familie.
Alte țări europene au înregistrat creșteri semnificative ale prețurilor pentru ingredientele de Crăciun. De exemplu, în Danemarca, prețul fripturii de porc a crescut cu 25%, iar în Spania, o masă festivă clasică cu curcan a crescut cu 24%.
În ceea ce privește inflația prețurilor, în România, carnea de porc și de vită au crescut cu aproximativ 13%, în timp ce alte ingrediente, cum ar fi mălaiul și uleiul vegetal, au avut prețuri reduse.
În ciuda creșterii inflației alimentare la nivel global, prețurile cărnii de curcan s-au stabilizat în Europa în 2023, iar în SUA au scăzut față de anul anterior, contribuind la reducerea costului cinei de Crăciun pentru o familie americană.
Ben Laidler, strategul pentru piețe globale la eToro, a subliniat că, deși inflația se îndreaptă în direcția corectă, familiile vor simți presiunea financiară în acest sezon festiv. Gospodăriile din Marea Britanie vor avea a doua cea mai ieftină cină de Crăciun, după România.
Analiza datelor privind prețurile a relevat diferențe semnificative între țări, cu presiuni inflaționiste locale. În ciuda unor creșteri de prețuri la carne, românii vor întâmpina prețuri mai mici la alte ingrediente pentru masa de Crăciun, menținând costul aproape la fel ca anul precedent.
Inflația prețurilor la alimente a crescut global în acest an, cu cifre diferite în UE, România, Marea Britanie și SUA.

Comentarii recente