
Care este prețul pe kilogram al cărnii de porc românești, considerată cea mai scumpă din Uniunea Europeană?
În primele zile ale anului 2024, o carcasă de porc s-a vândut în fermele din statele europene la prețul de 210,3 euro per 100 de kilograme, cu o scădere de 0,9% față de media ultimei luni în blocul comunitar și cu o reducere de 0,5% în comparație cu prețurile din ultima săptămână a anului 2023, conform datelor publicate de Comisia Europeană.

În ciuda scăderii prețului la carcasele achiziționate direct de la producători, prețul mediu în magazine în anul 2024 a crescut cu 2,7% față de aceeași perioadă a anului anterior. Cea mai mare creștere de preț s-a înregistrat la carcasele de tip E, cu un conținut de țesut muscular între 55% și 60%, care au devenit mai scumpe cu 3% în doar câteva zile, ajungând la 209,5 euro pe suta de kilograme.
Deși carcasele de tip S reprezintă peste 64% din piață, prețul lor a fost de 210,6 euro/100 de kilograme, în creștere cu 2,5% față de anul precedent și cu o scădere de 0,6% față de luna anterioară. Carcasele de tip S conțin peste 60% țesut muscular.
Prețurile la carcase nu au fost mereu ridicate, media prețurilor din ultimii cinci ani fiind de 120 de euro pentru 100 de kilograme.
În România, prețul mediu la poarta fermei pentru o carcasă de tip S de 100 de kilograme în prima săptămână a anului a fost de 260,9 euro, cu o creștere de 14,8% față de aceeași perioadă a anului anterior, cu 4,3% mai mare decât luna anterioară și cu o scădere de 2,5% față de săptămâna precedentă.
România a înregistrat cea mai semnificativă creștere de prețuri în perioada analizată, fiind urmată de Lituania (plus 12,7%) și Letonia (7,1%).
În ceea ce privește carnea de pasăre, prețurile au înregistrat o scădere în prima săptămână a noului an. Carcasele de pui broiler s-au vândut în medie cu 260,7 euro pentru 100 de kilograme pe piața europeană, cu o scădere de 0,4% față de săptămâna anterioară și față de aceeași perioadă a anului trecut, dar cu o scădere de 0,3% față de media ultimei luni.
În România, prețul mediu la poarta fermei pentru carne de pasăre în prima săptămână a anului a fost de 212,7 euro pentru o carcasă de 100 de kilograme, cu o creștere de 0,9% față de săptămâna anterioară. Comparativ cu luna anterioară, prețul a scăzut cu 0,1%, iar față de aceeași perioadă din 2023, carnea de pasăre din România este cu 4% mai scumpă.
Referitor la prețurile la ouă, în prima săptămână a anului 2024, Comisia Europeană a raportat un preț mediu de 228,7 euro pentru 100 de kilograme vândute în centrele de ambalare, cu o creștere de 0,6% față de media ultimei luni, dar cu o scădere de 7,7% față de aceeași perioadă a anului 2023.
În România, prețul mediu la poarta centrelor de ambalare a fost de 191,4 euro pentru 100 de kilograme, cu o creștere de 1,4% față de luna anterioară și cu o scădere de 8% față de prima săptămână a anului 2023.
Comentarii recente